Wednesday, December 8, 2021

HARI GRADUASI VIRTUAL MyBISTARI 2021 - IN THE MAKING

Bismillahirrahmanirrahim. 
Poster Hari Graduasi Virtual MyBISTARI 2021

Alhamdulillah, sampai juga kita ke penghujung tahun 2021. Bermacam perkara yang telah kita lalui dalam proses memberikan pendidikan kepada anak-anak sepanjang tahun ini dan juga tahun lepas. Marilah kita sama-sama berdoa agar diberi kemudahan untuk tahun-tahun yang mendatang. Bila tiba hujung tahun begini, selalunya kami akan memberi penghargaan kepada anak-anak yang cemerlang prestasinya sepanjang tahun dan juga anak-anak 6 tahun yang bakal meninggalkan alam tadika. Hari Anugerah Cemerlang adalah penutup bagi segala aktiviti tahunan kami. 

Norma baharu yang menyajikan cabaran yang berbeza bagi pihak kami dan juga pihak ibu bapa. Dari awal lagi bila PDPR diterapkan oleh pihak KPM, para guru yang mendidik anak-anak ini dan pihak kami yang bertungkus lumus memikirkan cara yang terbaik agar ilmu dapat terus disampaikan walaupun murid-murid tidak dapat hadir ke tadika seperti biasa. Pelbagai cara yang diperkenalkan, dari penyediaan video-video pendidikan hinggalah perlaksanaan PDPR dengan menggunakan Google Meet, Telegram, Whatsapp dan lain-lain medium di internet. Kami faham tekanan yang turut dirasai oleh para ibu bapa yang terpaksa berhadapan dengan cara pembelajaran yang baru ini, tetapi inilah masa yang terbaik untuk kita saling berganding bahu dalam membentuk dan mendidik anak-anak kita agar mereka terima pendidikan yang sewajarnya. Syabas dan tahniah diucapkan kepada barisan tenaga pengajar yang berdedikasi, murid-murid dari kesembilan cawangan MyBistari, dan pastinya juga para ibu bapa dan penjaga yang sentiasa berada bersama kami dari awal sehingga akhir.

Terima kasih sekali lagi kami ucapkan kepada para ibu bapa dan penjaga yang tak henti-henti memberi dorongan, bantuan dan pandangan sepanjang proses PDPR anak-anak. Memandangkan keadaan di luar sana masih lagi kurang meyakinkan bagi kami untuk mengadakan majlis secara bersemuka, kami mengambil inisiatif untuk mengadakan hari anugerah ini secara virtual dan kami namakannya sebagai Hari Graduasi Virtual MyBISTARI. 

Sesungguhnya, bukan mudah untuk melaksanakan program seperti ini. Majlis besar yang selalunya diadakan secara bersemuka, kini perlu dilakukan secara alam maya. Pastinya cabaran yang berbeza. Pemahaman kami di dalam bidang IT tidaklah terlalu besar, jadi bila diberi tugasan untuk menyiapkan majlis ini sangat-sangat mencabar bagi kami. Dalam menyiapkan tugasan ini, kami masing-masing turut menimba ilmu baru. Raptai juga kami adakan sebanyak 2 kali untuk memastikan majlis yang betul dapat berjalan selancar yang mungkin. Terus terang, sehingga kini pun masih ada beberapa bahagian yang perlu kami perbaiki. Maafkan kami sekiranya nanti Hari Graduasi Virtual MyBISTARI 2021, ada kekurangannya. 

Alhamdulillah, baju cenderahati sudah siap.

Untuk anak-anak murid Anugerah Khas Bacaan.

Gigih siapkan cenderahati murid.

Pra raptai sedang berlangsung.

Cubaan kali pertama.

Proses edit background pemudahcara majlis.

Di lain hari, raptai kali kedua.

Ucapan dari murid-murid K2.

Contoh gambar graduasi murid dan keluarga.

Aturcara majlis Hari Graduasi Virtual MyBISTARI 2021.


Marilah bersama kami memeriahkan lagi majlis Hari Graduasi Virtual MyBISTARI 2021, secara alam maya yang akan diadakan secara langsung pada hari Sabtu, 11hb Disember 2021, jam 9.30 pagi. Link untuk ke Youtube channel kami akan diberikan sebelum majlis berlangsung. 

~Cikgu Norifah~


0 comments:

Post a Comment

 

MyBISTARI GROUP Published @ 2014 by Ipietoon