Tuesday, September 28, 2021

KECIL-KECIL CILI API

 


Bismillahirrahmanirrahim.

“Cikgu Ifah, boleh tolong buatkan lagu ni jadi minus one tak? Nak digunakan untuk bercerita,” pinta salah seorang Guru Besar kami.

Permintaannya mungkin kedengaran biasa-biasa sahaja, tetapi bagi kami, permintaan beginilah yang menambah rasa keterujaan dan menaikkan semangat kami untuk bekerja lebih baik lagi di belakang tabir bagi sesebuah program. Secara tidak langsung, kami juga terlibat dalam mempersiapkan peserta untuk beraksi nanti. Bagi saya sendiri, sengihnya lain macam bila melihat dan mendengar anak murid menyanyi mengikut lagu yang disediakan. Itu baru sedikit tu, kalau nak diikutkan cuma dalam 2 peratus sahaja penglibatan saya dari keseluruhan persembahan peserta. Tak dapat saya bayangkan betapa bangga dan terharunya para ibu bapa dan guru yang bertungkus lumus menyedia dan menyiapkan para peserta dari awal. Jika dulu, ketika bertugas di tepi pentas, pasti wajah para ibu bapa dan guru yang saya akan cari, untuk melihat ekspresi dan senyuman mereka sepanjang peserta beraksi, sayangnya kali ini pemandangan itu tak dapat saya saksikan lagi. Semoga kita semua diberi kesempatan olehNya untuk menikmati kehidupan seperti yang sebelum ini.

Walaupun begitu, pertandingan bercerita tetap juga kami teruskan secara alam maya. Jika pada 22hb Ogos yang lalu diadakan Pertandingan Bercerita 2021 peringkat saringan, pada 4 September 2021 yang lalu pula diadakan Pertandingan Bercerita 2021 peringkat akhir. Seramai 9 peserta yang layak ke peringkat akhir adalah seperti berikut:

  •          Adik Aathif Bin Noor Hakim dari TPB Taman Mawar (Uwais Al Qarni pemuda yg terkenal di langit)
  •          Adik Muhd. Fateh Elyas Bin Mohd. Aswadi dari Tadika Inovasi Bestari (Kisah Nabi Adam dan hasutan syaitan)
  •          Adik Siti Nur Aisyah Binti Mohd Alif dari Tadika Nur Pintar Bestari (Sang Harimau dan bayang-bayang)
  •          Adik Siti Aisyah Binti Nor Haidi dari TPB Tmn Scientex 2(Gadis bertudung merah)
  •         Adik Muhd. Fathi Bin Izzat Hilmi dari Tadika Intelek Minda Bestari (Tongkat Nabi Musa Menjadi Ular)
  •         Adik Arfa Ar Raudhah Binti Yong Mahmod Iskandar dari TPB Tmn Scientex 1 (Nabi Yunus dan ikan nun)
  •          Adik Nur Aurora Aisyah Binti Mohd Azri Haziq dari TPB Tmn Mawar (Harta Karun Qarun)
  •         Adik Nur Arissa Sofia Binti Omar Asaari  dari Tadika Ilmu Pintar Bestari (Kisah Nabi Musa dan Firaun)
  •          Adik Al Akif Bin Mohd. Firdaus dari TPB Tmn Scientex 1 (Sentuhan Emas Raja Midas)

Tak dinafikan, kami yang bertugas di belakang pentas juga turut berasa berdebar dan tak senang duduk sepanjang menuju ke peringkat akhir. Pertandingan kali ini bukan seperti yang biasa kami adakan. Jika sebelum ini, setiap permasalahan yang berlaku sebelum dan semasa pertandingan, Insyaallah mudah untuk kami atasi kerana masing-masing berada di tempat yang sama, kali ini tidak. Kami semua berada di tempat yang berbeza, di rumah masing-masing, begitu juga dengan para peserta. Tetapi Alhamdulillah, dengan bantuan dan sokongan dari para ibu bapa, pertandingan dapat dijalankan. Ada beberapa kesilapan yang mengganggu perjalanan majlis, tetapi dapat kami atasi dengan baik. Terima kasih sekali lagi kami ucapkan kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan pertandingan ini.

Di belakang tabir - ada yang karang skrip MC sebagai back up bagi skrip yang sedia ada,
ada yang mengawal perjalanan program, dan macam-macam lagi. Lainnya suasana bila tak dapat bersua muka semasa menjalankan tugas.

Sambil check perjalanan program, semak juga skrip bercerita peserta.

Sibuknya pengurus operasi kami memantau perjalanan pertandingan.

Antara selingan yang kami paparkan semasa pertandingan. Video terdahulu
program-program yang kami adakan setiap tahun.

Pemudah cara majlis kami, Puan Shawariah Saat memulakan majlis.

Ucapan alu-aluan dari founder MyBISTARI GROUP, Puan Zainun Mat Lazim.

Tahniah kami ucapkan kepada para pemenang pertandingan. Kepada para peserta, ibu bapa dan guru yang sama-sama berganding bahu memberikan yang terbaik dalam menyiapkan peserta dari awal hinggalah ke akhir pertandingan.. anda semua sangat hebat!

Dah bersedia nak bercerita ke tu?

Props bercerita yang disediakan oleh para ibubapa.

Wahhhh!!! Garangnya dia!

Mari tadah tangan baca doa sama-sama.

Tengah fikir ayat yang seterusnya ke tu?

Comel harimau ni.

Ala-ala imam tengah sampaikan khutbah.

Kagum dengan usaha para ibu bapa menghasilkan props.

Cantiknya dia dengan kostum ni.

Dik.. jangan tertidur betul-betul ya.

Hadiah yang menanti para peserta.

Sudah siap untuk dihantar ke para peserta semua.

Berikut adalah pemenang bagi pertandingan kali ini -

Juara bercerita - Adik Nur Arissa Sofia Binti Omar Asaari  dari Tadika Ilmu Pintar Bestari.Naib juara - Adik Nur Aurora Aisyah Binti Mohd Azri Haziq dari TPB Tmn Mawar.Ketiga - Adik Aathif Bin Noor Hakim dari TPB Taman Mawar.


Bagi yang lain-lain, jangan sedih dan putus asa ya.. pertandingan sememangnya sangat sengit kerana semua peserta memberikan yang terbaik. Semuanya berbakat dan hebat! 

Di sini saya kongsikan link Youtube untuk melihat
Pertandingan Akhir Bercerita.

Semoga kita dapat bekerjasama lagi di lain masa. Pengalaman baru yang sama-sama kita perolehi sepanjang pertandingan dijalankan amat bermakna bagi kami semua. Tahniah sekali lagi untuk semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan pertandingan ini.

Oh.. sebelum terlupa, kita sudahpun beralih ke Fasa 2. Tapi perlu diingat ya, tetap patuhi SOP, jaga keselamatan dan kebersihan. Tadika juga Insyaallah akan dibuka kembali, Alhamdulillah. Kami di sini menanti harinya dalam rasa seronok dan debar. Seronok untuk berjumpa kembali dengan anak-anak murid yang tersayang, berdebar kerana cabaran dan risiko yang bakal kita semua hadapi dalam menjalankan sesi PnP secara bersemuka. Di kesempatan ini, sekali lagi kami ingin peringatkan kepada para ibubapa untuk telus dengan kami sekiranya menjadi kontak rapat ataupun sedang dikuarantin. Kesihatan dan keselamatan anak-anak adalah tanggungjawab kita semua. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua. Rajin-rajin selawat dan istigfar. Cikgu rindu dan sayang semua. Jaga diri.

~Cikgu Norifah~0 comments:

Post a Comment

 

MyBISTARI GROUP Published @ 2014 by Ipietoon