Tuesday, June 25, 2024

KERIUHAN PASAR MYBISTARI

 Bismillahirrahmanirrahim

Market day 2024

Alhamdulillah selesai sudah program market day bagi sesi 2024 yang telah berlangsung dengan jayanya pada 23hb Jun 2024, Ahad. Program ini telah diadakan serentak di semua tadika-tadika MyBistari Group. 

Pada tahun ini, saya berkesempatan untuk ziarah 2 tadika kami di Kota Masai iaitu Tadika Hebat Ilmu dan Tadika Hebat Jaya. Suasana sangat meriah sepanjang market day ini dijalankan. Pelbagai gerai jualan yang ada seperti gerai barangan runcit, gerai makanan, gerai minuman dan juga gerai alat tulis.

Riuh rendah tadika dengan suara anak-anak berjual beli. Maaf ya jiran-jiran tadika sekiranya kami mengganggu ketenteraman selama beberapa jam ini. Hihihi

Bukan suasana di tadika sahaja meriah, malah suasana di dalam "live" juga tidak kurang meriahnya dengan komen-komen ibu ayah dan penonton yang masuk di dalam "live" kami teruja dengan aktiviti yang kami jalankan siap ada yang suruh buka beg kuning lagi katanya geram tengok barang dijual dengan harga murah. Hihihi

Pelbagai ragam anak-anak sepanjang program ini dijalankan. Ada yang malu-malu hendak menjual barang jualan, ada yang rambang mata, ada yang duit hilang dan macam-macam lagi kerenah anak-anak.

Program ini sangat bagus untuk perkembangan fizikal dan minda anak-anak. Dalam program ini anak-anak dapat meningkatkan keyakinan dan keberanian untuk berkomunikasi dengan orang lain. Anak-anak juga didedahkan cara bermuamalat dan anak-anak juga dapat belajar cara pengurusan wang.

Semoga dengan program ini anak-anak dapat sedikit ilmu pengetahuan dalam bermuamalat dan dapat manfaatkannya dalam kehidupan seharian.

Jom kita saksikan gambar dan video sepanjang program ini dijalankan.


Cantik dekorasi cafe di TH Jaya.

Pilih-pilih mahu yang mana. (TH Jaya)

Jangan lupa beli sayur untuk ibu di rumah. (TH Jaya)

Rambang mata anak-anak di gerai alat tulis. (TH Jaya)

Rehat sebentar di cafe TH Jaya.

Eh mana duit saya. (TH Bijaksana)

Pemadam ini harga berapa? (TH Bijaksana)

Nak beli sayur apa ya untuk ibu? (TH Bijaksana)

Cukup ke tak ya duit saya. (TH Bijaksana)

Saya nak yang ini satu. (TH Cemerlang)

Sabar ya jangan berebut. (TH Cemerlang)

Mari beli macam-macam jenis makanan ada dijual. (TH Cemerlang)

Banyak ke hasil jualan tu? (TH Cemerlang)

Seronok hari ini dapat berbelanja di sekolah. (TH Genius)

Cikgu-cikgu pun seronok melayan kerenah anak-anak. (TH Genius)

Wah, masing-masing besar beg penuh dengan hasil belian. (TH Genius)

Selamat datang ke Tasty Bites Stall. (TH Inovasi)

Bergaya penjual-penjual di TH Inovasi.

Datanglah ke gerai alat tulis kami, macam-macam ada. (TH Inovasi)

Replika wang yang digunakan untuk market day. 

Yeah, kami dah terima duit untuk membeli. (TH Ilmu)

Laku keras gerai makanan di TH Ilmu.

Banyak alat tulis yang dijual murah. (TH Ilmu)

Tema klasik di TH Intelek.

Pelbagai jenis sayur dan buah dijual di Gerai Mak Esah. (TH Intelek)

Dapat free gift ke tu? (TH Intelek)


Bergambar kenangan di photobooth. (TH Intelek)


Murid di TH Kreatif juga tidak lepaskan peluang sertai market day
di TH Cemerlang.

Bergaya penjual sayur di TH Minda.

Dadih juga di jual. (TH Minda)

Awak nak beli set alat tulis ni tak? (TH Minda)

Saya nak beli pensel ni satu. (TH Pintar)

Masukkan barang belian di dalam beg ini ya. (TH Pintar)


Sibuk penjual melayan pelanggan. (TH Pintar)


Begitulah ragam anak-anak dalam menjalani program market day. Pastinya banyak perkongsian cerita anak-anak kepada keluarga sebaik sahaja sampai di rumah. 

Sekian, Terima Kasih. 🌹

~Cikgu Azreen~

Tuesday, June 11, 2024

SERUAN HAJI 2024

 Bismillahirrahmanirrahim


وَلِلَّـهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا

Maksudnya: “Dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadat Haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu sesiapa yang mampu sampai kepadanya.”

SHC pembuka tirai program tadika sesi 2024.


'Ala kulli haal, selesai sudah program yang dinanti-nantikan setiap tahun iaitu Program Simulasi Haji Cilik yang telah dijalankan pada 9hb Jun 2024, Ahad lepas. Program ini pembuka tirai program-program besar MyBistari pada tahun ini.

Seramai 232 orang murid 6 tahun dari 8 cawangan kami yang sertai program simulasi haji cilik pada tahun ini. Alhamdulillah penyertaan yang paling ramai pada tahun ini sejak program ini diperkenalkan pada tahun 2015 lagi.

"Malam tadi anak saya mimpi pergi haji, hari ini realiti".
Begitulah komen salah seorang ibu di dalam siaran langsung tiktok kami. Terharu saya dengan komen tersebut. Walaupun sekadar simulasi sahaja tetapi impak yang besar untuk anak-anak tentang ibadah haji ini.

Tujuan kami menganjurkan program ini adalah untuk memberi gambaran dan ilmu pengetahuan tentang aktiviti yang dilakukan sepanjang menunaikan ibadah haji.

Seawal 7.00 pagi anak-anak sudah mula berkumpul di cawangan masing-masing untuk menaiki bas untuk bergerak ke tempat berhimpun di Gelanggang Serbaguna Taman Mawar kecuali murid dari TH Genius sahaja yang terus ke tapak berhimpun kerana jarak tempat berhimpun dan tadika sangat dekat.

Alhamdulillah, program ini berjalan lancar, cuaca yang baik Allah kurniakan untuk kami laksanakan program ini mengikut tentatif yang telah dirancang. Walaupun pada awalnya kami bimbang dengan keadaan cuaca yang tidak menentu sejak akhir-akhir ini. Tambahan pula, ramalan cuaca hujan di sebelah pagi. Tetapi Allah sebaik-baik perancang, selesai semua jemaah haji cilik melakukan keenam-enam checkpoint hujan mulai turun. 

Pelbagai gelagat jemaah haji cilik kami, ada yang tewas di checkpoint pertama kerana cuaca terlalu terik tetapi tidak patahkan semangat jemaah haji cilik yang lain untuk teruskan perjuangan sehingga ke checkpoint terakhir.

Semoga dengan program ini dapat memberi manfaat dan pengalaman kepada anak-anak hebat ini.

Jom kita lihat gambar dan video sepanjang program berlangsung.

Persediaan guru menjelang SHC.


Peralatan yang digunakan untuk program.

Sijil pun sudah siap menanti tuannya.

Sabtu malam peralatan diambil untuk dibawa ke tapak program.

Sebahagian guru yang bertugas malam untuk setup gelanggang.

Alhamdulillah berkat kerjasama siap semuanya tepat jam 10.00 malam.

Berpagian di gelanggang.

Taklimat sebelum program.

Kehadiran jemaah haji dari TH Genius.

Jemaah haji cilik TH Genius.

Kehadiran jemaah haji cilik dari TH Bijaksana.

Hati-hati turun bas tu.

Terima kasih Cikgu Aqidah jalankan tugas dengan baik untuk keselamatan jemaah haji.

Terima kasih ibu ayah yang sudi hadir untuk menyaksikan program ini.

Tidak lengkap program tanpa pengacara majlis.

Mutawiffah yang akan mengetuai kumpulan jemaah haji cilik.

Bacaan doa dari Encik Wan Mohd. Al-Hafidz.

Khusyuk adik Imran kita mengaminkan doa.

Segak dan cantik anak-anak berpakaian ihram.

Penerangan rukun haji oleh Pn. Norafizah Salleh.

Khusyuk adik-adik kita dalami rukun haji.

Checkpoint pertama, wukuf di Arafah.

Checkpoint kedua Mabit di Muzdalifah, kutip 21 biji batu.

Melontar jamrah checkpoint ketiga.


Checkpoint keempat tawaf keliling kaabah sebanyak 7 kali.

Saie berlari-lari anak dari Bukit Safa ke Bukit Marwah, checkpoint kelima.

Checkpoint akhir bertahalul.

Selesai bercukur, rambut disimpan di dalam bekas yang kami sediakan.

Jemaah Haji Cilik TH Genius.

Jemaah Haji Cilik TH Cemerlang.

Jemaah Haji Cilik TH Pintar.

Jemaah Haji Cilik TH Intelek dan TH Jaya.

Jemaah Haji Cilik TH Bijaksana.

Jemaah Haji Cilik TH Inovasi.

Jemaah Haji Cilik TH Ilmu.

Terima kasih ibu-ibu yang sudi terima pelawaan kami untuk menjadi Mutawifah.


Apalagi...Jom follow, like, comment & share!

Baiklah, sampai di sini sahaja blog saya pada kali ini. Mohon maaf sekiranya ada kekurangan sepanjang program ini berlangsung. 

Sekian, terima kasih.🌹

~Cikgu Azreen~

 

MyBISTARI GROUP Published @ 2014 by Ipietoon