Monday, October 19, 2020

JOM LIKE PAGE KAMI

Bismillahirrahmanirrahim.


Wah.. sudah agak lama juga tak dikemaskini blog tadika ini ya. Maafkan kami. Banyak cerita dan aktiviti sebenarnya yang hendak kami kongsikan, sayangnya keadaan dan masa agak terbatas.

Memikirkan cara yang lebih efektif untuk berkongsi aktiviti harian anak-anak di tadika, makanya pihak pengurusan mengambil keputusan untuk mewujudkan FB Page bagi setiap cawangan kami. Maaf sekali lagi sekiranya page yang kami wujudkan itu masih kurang sempurna, maklumlah, baru hendak berjinak-jinak dengan ‘dunia baru’ ini. Masih banyak yang perlu kami pelajari.

Di harap para ibu bapa dan penjaga dapatlah memberi sokongan kepada kami. Sila like, follow, dan share ya! Tolong uar-uarkan kewujudan page kami di alam maya.

Di sini kami kongsikan link ke laman page setiap tadika kami.

Ingin juga kami ingatkan sekali lagi di sini, jaga kesihatan dan sentiasa pantau keberadaan anak-anak. Kita masih lagi di dalam suasana pandemik Covid-19. Jika tiada apa-apa keperluan untuk berada di luar rumah, tak perlu keluar. Jangan berlengah sekiranya kurang sihat, jumpalah doktor untuk dapatkan ubat dan nasihat yang betul.
 
Kita berjumpa di page tadika ya!

~Cikgu Norifah~

Monday, September 7, 2020

THROWBACK PERTANDINGAN SEMPOA, CONGAK DAN SPEED CUPS

Bismillahirrahmanirrahim.

Pertandingan Sempoa, Congak & Speed Cups 2019

Alhamdulillah, sudah hampir tiga bulan kita kembali memulakan sesi persekolahan. Selalunya bila masuk ke semester kedua, tadika kita akan rancak dengan pelbagai aktiviti luar untuk anak-anak murid. Ada ketikanya membuatkan kami tak cukup tangan dan masa menyediakan segala kelengkapan. Tak dinafikan ada ketikanya akan terkeluar keluhan penat kerana boleh dikatakan ‘non-stop’ menyediakan bahan-bahan untuk segala event yang telah direncanakan.  Ternyata segala keluhan penat itulah yang kami rindukan sekarang ini. So, the lesson to be learnt here, don’t take things for granted.

Jika ikut takwim yang disediakan terdahulu, Pertandingan Sempoa, Congak dan Speed Cups akan diadakan pada bulan September. Bohong jika kami katakan yang kami tak rindukan suasana sesi latihan di tadika untuk menghadapi event yang mendatang. Baik dari segi teknik mengira cepat dan juga sempoa, hingga ke susunan speed cups yang betul dan laju, tak lupa juga latihan tarian sampaikan guru-guru yang tak pernah menari pun perlu belajar menari agar mudah mengajar anak-anak murid nanti.

Bila tiba hari kejadian, bukan hanya perjalanan pertandingan sahaja yang kami nanti-nantikan, waktu ini jugalah masa di mana kami boleh dan sempat mencuri sedikit masa berjumpa para ibu bapa yang hadir dan juga di kira sebagai satu bonus bagi kami sekiranya mantan anak-anak murid kami juga hadir untuk memberi sokongan. Lelah bekerja hilang sedikit apabila ada bekas anak-anak murid dan ibu bapa mereka datang menyapa. Terima kasih kami ucapkan kepada mereka yang sudi datang menyapa kami.

Di sini kami ingin kongsikan serba sedikit berkenaan Pertandingan Sempoa, Congak dan Speed Cups / Lego yang diadakan pada tahun-tahun terdahulu. 

Proses penyediaan kad undangan ke pertandingan.

En Tamizi turut turun padang membantu menyiapkan hadiah untuk para peserta.

Khusyuk Puan Fiza dan Puan Siti menyediakan bahan.

Fokus menunggu soalan sempoa dibacakan. (Pertandingan akhir Sempoa 6 Bis)

Cantik dan comel para penari cilik kita.

Terima kasih para ibu dan bapa yang menyertai pertandingan sempoa.

Menanti giliran untuk naik ke pentas pertandingan.

Alamak, cikgu sebut lima ratus ke dua ratus eh tadi?

Para peserta congak sudah bersedia!

Eh, macam tak cukup je jari saya kira ni..

Para peserta speed cups naik ke pentas.

Susunan warna speed cups ditunjukkan oleh guru bertugas.

Lain macam Cikgu Zuraidah jeling, ada yang silap jawab ke tu?

Sempat lagi ya senyum ke kamera, Cikgu Famizah.

Cikgu Najuwa, jangan lupa pesan kat murid-murid,
jangan menangis kalau tak dapat jawab.


Pin ni macam kecil je, kejap eh.. cikgu cuba try test.

Tu senyum segan ke senyum seronok dapat naik pentas? Hehe.

Wakil dari para bapa.

Para pemenang congak.

Para pemenang speed cups.

Kami juga kongsikan video sepanjang pertandingan diadakan.

Pertandingan Sempoa, Congak & Speed Cups 2019

Pertandingan Sempoa, Congak & Lego 2018

Pertandingan Sempoa, Congak & Lego 2017

Bagi yang pernah alami pertandingan ini dengan anak-anak yang terdahulu, semoga perkongsian ini kembali segar dalam ingatan para ibu bapa dan bagi yang baru pertama kali menyaksikannya, sama-samalah kita berdoa agar keadaan menjadi lebih baik dan kita dapat beraktiviti seperti mereka-mereka yang terdahulu.

Buat masa ini, sama-samalah kita terus berdoa dan tawakal agar keadaan menjadi lebih baik dari sebelumnya. Diharap kita kekal mengikut perintah kerajaan dalam mengekang wabak ini. 

~Cikgu Norifah~







Thursday, August 13, 2020

BILA KAMI BESAR NANTI

 Bismillahirrahmanirrahim.

Masing-masing segak bergaya.


“Tak sabarnya saya tunggu esok.. apa agaknya baju yang anak-anak murid saya akan pakai ya?”

“Kak, kalau parent ada tanya nak beli kostum kat mana, kita nak suggest kat mana ya?”

Lain macam semangat cikgu-cikgu nak pergi ke tadika kali ini. Bukan murid sahaja yang teruja, para guru juga sama. Hinggakan ada yang tersenyum-senyum sendirian minggu lepas semasa sesi penerangan berkenaan hari kerjaya yang bakal diadakan. Mungkin sedang seronok membayangkan anak-anak didik yang akan  hadir ke tadika dengan pakaian pekerjaan impian mereka.

"Cikgu, kalau sekarang ni saya pakai macam ni, tapi besar nanti kerja lain boleh?"

Ya.. kerjalah apa sahaja kerja yang diingini selagi kerja yang bakal dilakukan itu tidak menyalahi dan melanggar hukum agama. 

Jom kita tengok aksi-aksi mereka mengenakan kostum pilihan mereka.

Wah.. Cikgu Siti dapat kek lah. (TS2)

Selain berjaya mengawal api, kami juga hebat dalam
mengawal emosi cikgu kami.(TS2)

Cuba bayangkan kami dua puluh tahun lagi. (TS2)

Kami sedia mengawal keselamatan tadika kami. (TS2)
Segak semuanya. (TS1)

Manisnya bakal doktor ni. (TS1)

Saya ada panggilan kecemasan ni. (TS1)

Comel-comel semuanya. (TNPB)
Banyak tak kes nak kene selesaikan harini? (TNPB)

Jom ikut saya pergi site! (TNPB)
Hari ini ada orang tempah seratus cupcake! (TNPB)

Cikgu, saya belum baca lagi bacalah ni.. (TMPB)
Wah.. chef kita sudah sampai. (TMPB)


Cikgu, mana roket saya? (TMPB)
Rakam apa tu cikgu? (TMPB)

Gaya murid 6 Pintar. (TM)
Pelbagai gaya dari murid 6 Bistari 1. (TM)

Teruja kami tengok aksi mereka. (TM)

Semoga apa yang diimpikan menjadi kenyataan. (TM)

Ketibaan murid-murid dengan pakaian pekerjaan 
masing-masing. (TKM)

Ramai yang berminat untuk jadi doktor ya? (TKM)
Jom ke bulan! (TKM)

Ni juruterbang syarikat mana? (TKM)

Wah.. kita ada wartawanlah di tadika. (TIPB)
Macam mana boleh injured masa main bola ni? (TIPB)

Tepi cikgu, kami nak tembak musuh kat belakang tu! (TIPB)
Nak tolong saya masak tak? (TIPB)

Kerjaya doktor memang menjadi pilihan anak-anak murid. (TIMB)

Bermacam keperjaan menjadi idaman mereka. (TIMB)

Macam anggota SWAT. (TIMB)
Nak lukis gambar apa tu? (TIMB)

Ada pertandingan memasak ke? (TIB)

Hmmm.. macam lain je dari yang saya bayangkan. (TIB)

Ok, latihan ketenteraan dah nak bermula ni. (TIB)

Tunggu abang bomba masuk tadika. (TIB)

Di sini juga kami kongsikan video murid berkenaan dengan aktiviti ini.

Terima kasih kepada para ibu bapa yang memberi sokongan dalam menjayakan aktiviti anak-anak ini. Kami sangat-sangat menghargainya. Semoga apa yang diimpikan oleh anak-anak ini menjadi kenyataan.

~Cikgu Norifah~


 

MyBISTARI GROUP Published @ 2014 by Ipietoon