Wednesday, August 18, 2021

MARI BERSUA DI ALAM MAYA

 

Bismillahirrahmanirrahim.


Alhamdulillah, kita masih diberi kesempatan untuk meneruskan kehidupan kita oleh Yang Maha Esa. Janganlah kita sia-siakan masa yang diberi ini dengan begitu sahaja. Marilah kita bersama-sama meningkatkan ketakwaan dan beramal kepadaNya. Alfatihah untuk mereka yang telah pergi meninggalkan kita dan semoga diberi kesembuhan bagi yang sedang kurang sihat.

Sedar tak sedar sekarang sudahpun masuk ke bulan Ogos. Kalau ikut perancangan tahunan yang dinyatakan di dalam takwim tadika, banyak perkara menarik yang akan dilakukan pada bulan ini, tetapi apakan daya, hanya Allah lah sebaik-baik perancang.

Bila masuk bulan Ogos, bermakna sudah hampir setahun anak-anak murid K1 bersama-sama dengan kami dan dua tahun bagi murid-murid K2, walaupun lebih masanya secara alam maya. Pastinya ibu bapa dan penjaga mahu tahu perkembangan prestasi pelajaran anak-anak walaupun mereka belajar di rumah dan di dalam pantauan ibu bapa. Ditambah juga dengan hubungan silaturrahim antara para guru dan ibu bapa, untuk dua tahun ini agak terhad kerana tidak dapat berbincang secara bersemuka berkenaan prestasi anak-anak murid.

Oleh itu, kami di MyBISTARI GROUP, untuk julung-julung kalinya, akan mengadakan Hari Terbuka secara alam maya dengan para ibu bapa. Hari terbuka akan diakan selama 2 hari, iaitu:

  1. K1 & 5 Bistari – (20hb Ogos 2021 – Jumaat)
  2. K2 & 6 Bistari – (21hb Ogos 2021 – Sabtu)

Jika sebelum ini, waktu beginilah para guru akan sibuk dengan persiapan menyambut kehadiran para ibu bapa ke tadika, kali ini tetap juga sibuk, sibuk memahamkan penggunaan gajet untuk bersemuka dengan para ibu bapa. Jadi di kesempatan ini, kami ingin memohon maaf terlebih dahulu sekiranya nanti ketika sesi Hari Terbuka ada kesilapan atau perjalanan sesi alam maya yang kurang kemas. Ahh.. sesungguhnya kami rindu suasana menghias tadika dan menanti kedatangan para ibu bapa ke tadika kami. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua. Ok jom kita ‘throwback’ suasana Hari Terbuka terakhir sebelum pandemik datang melanda.

Cikgu, boleh terangkan semula? Macam kurang faham pula.

Ok!! Senyum jangan tak senyum!

Papan notis keputusan hasil kreativiti para guru.

Penat lelah guru yang berbaloi.

Terima kasih ibu!

Sebelum masuk ke dalam tadika, perlu daftar di kaunter terlebih dahulu.

Bincang apa agaknya tu?

Tersenyum manis menanti kehadiran para ibu bapa.

Tengah cerita apa tu Cikgu Intan?

Suasana di dalam tadika, menanti giliran untuk bersua muka.

Eh.. macam kenal je pasangan ibu bapa ni.

Para guru sempat bergambar di sudut foto.

Manfaatkan masa yang ada apabila tiada para ibu bapa yang hadir.

Cikgu-cikgu yang sentiasa ceria.

Ya puan, ada apa-apa lagi soalan?

Inilah yang paling susah nak teka, siapa agaknya mereka ni?

Kami kongsikan juga posting terdahulu berkenaan dengan Hari Terbuka yang pernah diadakan.

MARI KITA BERSUA MUKA

Ini pula video Hari Terbuka.Oh ya, kami juga bakal mengadakan Pertandingan Bercerita dalam waktu terdekat ini. Terima kasih kepada para ibu bapa yang memberikan kerjasama dengan melibatkan anak-anak untuk turut serta nanti. Jutaan terima kasih juga daripada kami, keluarga besar MyBISTARI GROUP, kerana memilih untuk tetap terus bersama dan menyokong kami. Kami amat hargainya. Bagi yang terpaksa meninggalkan kami dek kerana tuntutan masa, kewangan atau hal yang lainnya, kami amat berharap hubungan antara kita tidak terhenti setakat itu sahaja.

Marilah kita sama-sama berubah ke arah kebaikan dan saling ingat-mengingati. Kita ingat Allah, Allah jaga kita. Jaga diri dan keluarga, patuhi SOP yang telah ditetapkan untuk kebaikan kita bersama. Cikgu sayang semua.

~Cikgu Norifah~0 comments:

Post a Comment

 

MyBISTARI GROUP Published @ 2014 by Ipietoon